213 Hectàries cremades pels focs d’enguany

incendis
El balanç de la temporada d’incendis de 2016 es tanca amb 105 sinistres, que han afectat 213,08 hectàrees. La superfície afectada està per davall de la mitjana de terreny forestal recorregut pel foc en els darrers deu anys.  L’operatiu de la campanya es pot definir com un operatiu interinsular amb capacitat per actuar a qualsevol illa en qualsevol moment.

El passat 15 d’octubre va ser la data de tancament de l’època d’alt risc d’incendis, amb un total de 105 sinistres, que han afectat 213,8 ha de superfície. En nombre de sinistres, per tant, s’ha igualat la mitjana del període 2007-2015 (104,6 incendis/any).

La superfície afectada està per davall de la mitjana de terreny forestal recorregut pel foc en els darrers deu anys (663,3 ha/any), però per damunt de la mitjana dels anys en què no s’han produït grans incendis forestals (152,4 ha/any si no es compten els anys 2011 i 2013, en què es van patir els greus incendis de Morna i Andratx). Es mostra una lleugera tendència d’augment d’àrea forestal afectada des de l’any 2014.

A Eivissa s’han produït 33 conats d’incendi, amb una superfície total afectada de 1,2 ha; a Formentera, 7 sinistres, amb 1,8 ha afectades; a Menorca, 2 conats i l’incendi de l’arenal d’en Castell (es Mercadal), que han afectat 36,8 ha, i a Mallorca, 62 sinistres (el 59 % del total), que han cremat 173,9 ha (el 81 % de la superfície incendiada de l’arxipèlag).

L’operatiu de la campanya es pot definir com un operatiu interinsular amb capacitat per actuar a qualsevol illa en qualsevol moment amb la mobilització dels mitjans aeris i el trasllat de personal especialitzat. El nombre de mitjans aeris ha augmentat, la qual cosa ha comportat una millorat en l’efectivitat i el potencial d’extinció. Eivissa disposa d’un nou avió amfibi (AT-802F) amb base a sa Coma, i una brigada helitransportada. A Mallorca s’ha afegit un helicòpter B3, amb base nord nova, i a Menorca la reforma de la base de s’Arangí han permès disposar d’una nova brigada helitransportada.

A més, també s’han instal·lat sis càmeres i divuit torres, que permeten disposar d’imatges de l’aeronau de coordinació i observació (ACO) a la Central de Comunicació d’Incendis Forestal (CCIF) i la Posició de Comandament Avançat (PCA). Es disposa de visor GIS (iBosc) amb seguiment de flota TetraIB, i d’un equip humà especialitzat de 350 persones, format per tripulants i mecànics dels mitjans aeris, operadors de base aèries, auxiliars del PCA, mecànics, operadors de la CCIF, vigilants, personal d’autobombes, caps de capatassos i components de brigades de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), agents de medi ambient (AMA) i un grup tècnic d’incendis forestals (Servei de Gestió Forestal de l’IBANAT). També es compta amb el suport dels bombers (de Mallorca, Palma, Eivissa, Menorca i Formentera), Protecció Civil, personal del Servei d’Emergències de les Illes Balears (SEIB-112), Policia local, Seprona, les unitats operatives de la Direcció General d’Emergències i Interior, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el 43 Grup de Forces Aèries i la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Comparteix aquesta publicació