Son Real, un patrimoni espectacular

 

 

Son Real 30 Necròpolis
Necròpolis de Son Real

Catalina Mir

La necròpolis de Son Real és un dels jaciments més espectaculars i singulars de Mallorca.

Ocupa una superfície aproximada d’uns 800 m2 just damunt la mar. Fou excavat per primer cop per membres de la Fundació Bryant durant la segona meitat dels anys cinquanta del segle XX, que aleshores actuaven a Pol·lèntia.

Consta d’un total de 113 tombes datades a les darreres fases de la cultura talaiòtica, entre els segles VII aC i I dC. Les sepultures tenen formes variades, de les quals en trobam de quadrades, de circulars, de rectangulars i de planta de ferradura. Les quadrades i circulars són les primitives (segles VII-VI aC) de millor qualitat. Les tres tombes circulars amb aparell regular contenien inhumacions col·lectives. Les de planta rectangular daten del segle VAC mentre que les rectangulars són dels segle IV-III aC.

Les troballes arqueològiques foren bàsicament joies i armes, tant de bronze com de ferro. En destaca una espasa d’antenes, conservada al Museu de Mallorca. Les tombes d’incineració contenien alguns collars de pasta vítria, d’origen púnic. Cal destacar la presència de dos cranis trepanats.

Comparteix aquesta publicació

Post Comment


*